Otomobillerin tüm yaşam döngüleri boyunca neden oldukları CO2 emisyonlarını azaltmak, iklime zararsız bir kimliğe kavuşmak; BMW Group’un kilit hedefleri arasında başı çekiyor. Ürün portföyünde elektrikli çözümlere geçen ve üretimde yenilenebilir enerjiye ağırlık veren şirket bir yandan da özellikle döngüsel ekonomi prensiplerine ve ikincil malzemelerin kullanımına odaklanıyor. Bu tür malzemeler, tıpkı ikincil alüminyum ve ikincil çelik gibi atıkların geri dönüştürülmesi ile elde edilip yeniden kullanılabiliyor.
i Vision Circular’ın dış tasarımında boyadan kasıtlı olarak kaçınılıyor. Bunun yerine, ana gövdede açık altın rengi efektli ikincil alüminyum kullanılıyor. Bu Eloksallı Mistik Bronz tonunun verdiği sıcaklık hissi arka bölümde kullanılan ısıl işlem görmüş çeliğin daha hareketli ve renk bakımından zengin yüzeyi ile muhteşem bir kontrast yaratıyor. Bu yaklaşım, yenilikçi işlemler sayesinde gelecekte boya işçiliğine gerek kalmadan yüzeyleri işlemenin mümkün olacağını gözler önüne seriyor.
kaynak: https://www.bmw.com.tr/tr/topics/fascination-bmw/bmw-joy-blog/bmw-i-vision-circular.html
GELECEĞİN YAKITI: HİDROJEN
Goldman Sachs, küresel yeşil hidrojen pazarının 2050’ye kadar 11 trilyon dolara ulaşacağını ve dünyanın enerji ihtiyacının %25’ini karşılayacağını tahmin ediyor. Peki, hidrojen gerçekten geleceğin yakıtı olabilir mi?
Hidrojenin “geleceğin yakıtı” olarak ilk etiketlenişi değil. NASA’nın 1960’larda uzay kapsüllerinde elektrik üretmek için hidrojenle çalışan yakıt pillerini kullanmasından bu yana hidrojen, sık sık ülkelerin ve sektörlerin enerji sorununu çözmek için ortaya sürülmüş. Mevcut durumda ise “No hydrogen no Net Zero” olarak görülen bir enerji türü haline geldi.
GRİ, MAVİ, YEŞİL?
Gri hidrojen, dünyada en çok kullanılan hidrojen türü. Genellikle kimya endüstrisinde gübre üretmek ve petrol arıtmak için kullanılan bu tür, doğal gazdan elde ediliyor ve üretim sürecinde fosil yakıtlar kullanılıyor. Üretilen sera gazları atmosfere salınıyor, bu yüzden temiz bir enerji olarak görülmüyor.
Mavi hidrojen, gri hidrojenle benzer bir üretim sürecinden geçen mavi hidrojen, görece daha çevre dostu. Zira üretim sırasında yayılan karbonun çoğu; karbon yakalama, kullanma ve depolama teknolojileri sayesinde yakalanarak atmosfere salınmıyor. Bu nedenle mavi hidrojen, daha düşük emisyonlu bir gaz olarak kabul ediliyor.
Yeşil hidrojen, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kullanılarak üretilen hidrojen türü. Burada doğal kaynaklar kullanıldığı için en temiz hidrojen üretim yöntemi olarak görülmekte.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporuna göre, gerekli inisiyatiflerin alınması durumunda 2050 yılına gelindiğinde yeşil hidrojenin payının %62 olması hedefleniyor. 2021 yılında ise bu oran yaklaşık %5 civarında.
Hidrojen enerjisinin araçlarda kullanımı ise giderek yaygınlaşmakta. Mevcut durumda 4 farklı satın alınabilir 72 adet geliştirme aşamasında araç mevcut. Hidrojenin araçlarda yakıt olarak kullanımı ise şu şekilde oluyor; yakıt tanklarına sıvılaştırılmış hidrojen depolandıktan sonra buradaki hidrojen oksijen ile tepkimeye girerek elektrik enerjisi üretiyor ve bu tepkime sonucunda ortaya H2O çıkıyor yani egzozundan su çıkan bir araç.
Yapılan bir rekor denemesinde Toyota’nın Mirai aracı tek depo (5kg hidrojen) ile 1359 km (845 mil) yol gidebiliyor. Bunun ağır yük taşımacılığında yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak ticari uçaklar, deniz taşımacılığı gibi alanlarda hidrojen kullanımının giderecek artacağı öngörülmektedir.
Alüminyum ve hidrojen yakıtlı araçlara baktığımızda ise yakıt tankları, batarya kutuları, yakıt hücrelerinin muhafaza kutuları gibi yerlerde karşımıza çıkmakta.
YEŞİLOVA & HİDROJEN
Alstom tarafından üretilen dünyanın hidrojen ile çalışan sıfır emisyonlu ilk treni unvanına sahip Coradia iLint adlı trende, tedarikçi olarak hidrojen dünyasına adımımızı attık. Gelecek dönemde yapılacak araştırmalar ve ARGE projeleri ile geleceğin teknolojilerinde daha aktif olmayı hedefliyoruz.
Direkt olarak kaynak sayılamaz ama konu hakkında bilgilenmek isteyenlerin okuyabileceği çok detaylı bir rapor kaynağı paylaşıyorum: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/cn/Documents/finance/deloitte-cn-fueling-the-future-of-mobility-en-200101.pdf
Derleyen: Yeşilova Holding İş Geliştirme Yöneticisi Melih Boz