Elektrikli Araç Sektörünü Değiştirecek Katı Hâl Bataryada Neler Oluyor?
Elektrikli Araç Sektörünü Değiştirecek Katı Hâl Bataryada Neler Oluyor?

Elektrikli Araç Sektörünü Değiştirecek Katı Hâl Bataryada Neler Oluyor?

2022 sonu itibarıyla açıklanan 860 milyar dolarlık toplam küresel batarya yatırımının çok küçük bir bölümü katı hâl batarya teknolojisine ayrılmış durumda.
Beş dakika şarjla 160 km menzil sağlayacak #StoreDot üretimi katı hâl hücreler, 2024’te #Polestar 5 ile test edilmeye başlıyor. Seri üretim araçlar 2027’de yollarda olacak.

İki kat enerji yoğunluğu, yüksek hızlı şarj ve daha güvenli olması sebebiyle büyük umut vaat eden katı hâl batarya, şarj hızı ve güvenlik konusundaki avantajını yeni nesil lityum demir fosfat bataryalar ile yitirmiş durumda.

Çinli batarya devi #CATL, katı hâl olmayan yeni nesil LFP katotlu ShenXing bataryasıyla çok daha iyi şarj performansı vaat ediyor. 350 kW ve üstü şarj hızlarına ulaşıp 10 dakikada 400 kilometre menzil elde edecek birçok seri üretim otomobil 2024’te satışta satışta olacak.

Piyasaya sürülecek ilk katı hâl bataryaların 350 kW civarında DC şarj hızı sağlayacak olması bu teknolojinin elektrikli araç sektörüne etkisini sorgulatıyor

2022 sonu itibarıyla açıklanan 860 milyar dolarlık toplam küresel batarya yatırımının çok küçük bir bölümü katı hâl batarya teknolojisine ayrılmış durumda. (Atlas Public Policy)

Katı hâl elektrolit üretimi için Japon Idemitsu Kosan ile iş birliğine giden #Toyota, henüz seri üretime uygun bir malzeme geliştiremediğini açıklamıştı. Firmanın katı hâl bataryayı 2028’de düşük hacimli elektrikli araç projelerinde kullanmaya başlaması öngörülüyor.

Katı elektrolitli hücre üretimi için mevcut üretim ekipmanlarının kullanılabildiği bir süreç geliştiren Factorial Energy, kısa süre önce dünyanın en büyük katı hâl batarya üretim tesisini kurduğunu duyurmuştu. Amerikalı girişim, sektörün en umut vaat eden isimleri arasında yer alıyor.

Katı hâl batarya teknolojisinin önünde seri üretime uygun, yüksek verimle çalışabilecek üretim ekipmanı eksikliği ve yüksek üretim maliyeti gibi aşılmayı bekleyen iki büyük sorun bulunuyor.

 

Kaynak: www.dolubatarya.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir